SMR System

Mi az SMR System?

    Az SMR System, ahogy a nevében is benne van, az SMR-re, mint izompólya fellazító technikára épül. Egyszerű, lassú, kontrollált mozdulatok jellemzik, nem a fájdalom generálása, elviselése a cél, hanem annak, mint jelzőrendszernek a felhasználása, az izompólya ellazítása érdekében. A gyakorlatok egyszerűek, könnyen elsajátíthatóak. Az eszköztára is egyszerű. SMR henger, SMR rúd, SMR golyó.

Mit jelent az SMR?

    Az SMR – Self Myofascial Release – annyit tesz, mint “saját magunk izompólyáinak felszabadítása”. Ez egy olyan, az izompólyákra ható masszázs jellegű technika, ami eredetileg a sportolók körében terjedt el leginkább. Lényege az izompólyákban kialakult feszültségek feloldása, felszabadítás.

    Sportolói körökben jellemzően az SMR alkalmazója, felfeszítve az éppen kezelt testrészt, gyorsan, lendületesen gördül végig a hengeren. Az SMR masszázs ebben a formában is eredményes tud lenni bizonyos mértékben, de nézetem és tapasztalataim szerint az SMR masszázs ennél sokkal többet rejt magában, ha azt megfelelően alkalmazzák.

Mi az izompólya?

    Az izompólya – latin: myofascia – a kötőszövetnek (fascia) az a megjelenési formája, ami az izmokat hártyaszerűen beburkolja. Ez a hártya lehet akár egy rendkívűl erős, lemezszerűen feszes réteg, de lehet egy egészen finom, filmszerű, átlátszó réteg az izmokon. Továbbá azt is fontos kiemelnünk, hogy az izompólya az izomcsoportokat, valamint az izomcsoportokat alkotó izmokat is külön-külön, sőt egészen a legmélyebb rétegeket, az izmokat alkotó izomrostokat is körülveszi, áthatja, összeköti, formázza, nem utolsó sorban biztosítja az izomerőt.

    Abban az esetben, amikor az izompólya elveszti ruganyosságát, az egymás mellett fekvő izmok, izomcsoportok egymáshoz tapadnak, csökken az izmok munkavégzési képessége, könnyen kialakulnak trigger-pontok, sőt azon az izomláncon, ahol az adott izom, az izompólya feszessége révén korlátozott, bárhol jelentkezhet sérülés.

Mire jó az SMR System?

    Az SMR System módszerével végzett SMR gyakorlatokat rendkívül hatékonyan tudjuk alkalmazni a rehabilitáció területén, gerincproblémák, izom- és ízületi fájdalmak csökkentése, fájdalomcsillapítás, stresszoldás, cellulitisz (narancsbőr), regeneráció meggyorsítása, teljesítmény növelése esetén, bármilyen edzés kiegészítőjeként, vagy a testtudat fejlesztésének eszközeként.

Kiknek ajánljuk?

    Azok számára, akik valamilyen testedzést folytatnak, az SMR System gyakorlatai biztosítja számukra a gyorsabb regenerációt, a sérülések megelőzését, bizonyos esetekben oldhatóvá válnak a régebbi sérülésekből adódó, az edzést gátló ízületi, illetve izomproblémák. Az izompólya fellazításával az izmok visszanyerik az optimális izomhosszt, így hatékonyabb és biztonságos erőkifejtésre lesznek képesek.

    Abban az esetben, ha valaki egy sérülés utáni rehabilitációs időszakban van, esetleg nem végez rendszeres testmozgást, remek kiegészítő lehet, hiszen az SMR System használatával oldódik a feszültség, megszűnik a stressz, ennek következtében csökkenhetnek azok a fájdalmak, amelyek az izompólya feszültségéből erednek.

Az SMR System alkalmazása

    Nem állítjuk, hogy az SMR System mindenre gyógyír, javasoljuk, hogy konzultáljon SMR System Szakértővel, hogy megbizonyosodjon arról, milyen sikerrel alkalmazható a módszer az adott problémára, panaszra.

Íme néhány példa, eddigi tapasztalataink alapján:
– protézisek utáni rehabilitáció, a gyógytorna kiegészítőjeként
– hátfájás, gerincferdülések
– az izmok könyebb és gyorsabb regenerálódása és fejlődése
– csökken a nem-kontaktos sérülések száma
– letapadt és behegesedett szövetek fellazulnak
– méregtelenítés – serkenti a vér- és nyirokkeringést
– megszüntethető az izomláz
– növekszik az ízületek mozgástartománya