TRX

A haditengerészetnél kezdődött

    Randy Hetrick-nek (a Fitness Anywhere alapítója) és tengerészgyalogos csapattársainak szükségük volt egy eszközre, amivel meg tudták őrizni elit kondíciójukat kikötői raktárakban, hajókon és tengeralattjárókon. De gyakran alakultak úgy a körülmények, hogy a tengerészgyalogosoknak nagyon kevés helyük volt az edzésre és nem álltak rendelkezésre tradicionális fitnesz gépek. A TRX volt a válasz erre a kihívásra. Néhány kézzel összefűzött ejtőernyős hevederrel és gumicsónak eszközökkel kezdődött. Hetek, hónapok múlva megalkották a TRX-et, Hetrick és csapattársai gyorsan kifejlesztették a testsúllyal végzett specifikus gyakorlatok növekvő sorát erre a különleges hevederre. Összefoglalva, Hetrick és csapattársai voltak, akik lefektették az alapokat, melyeken egy teljesen új és eredeti funkcionális edzés emelkedett ki: a felfüggesztéses tréning.


Akik kifejlesztették

Új út az edzésben

    A TRX a használójának a hagyományos erőedzés egy előremutató, tiszta protokollját biztosítja. Miért? Mert minden TRX gyakorlat igazán funkcionális erőt épít, fejleszti a hajlékonyságot, az egyensúlyérzéket és a core izmok stabilitását is egyszerre. Erre van szükség a sportpályán és a mindennapi életben is. A korai pozitív fogadtatás az elit alakulatok és élsportolók részéről inspirálta a Fitness Anywhere cég létrejöttét. Napjainkban a cég egy innovatív testsúlyon alapuló edzés eszközt kínál egy specifikus edzés programmal, mely az emberi testet, mint egységes rendszert állítja a középpontba.


Tengerészgyalogos edzés

A harctértől az edzőteremig

    Néhány évvel később az elit egységek a TRX-et választották funkcionális tréning eszközüknek a hadsereg minden ágában. A TRX, mint alapvető felfüggesztéses tréning eszköz, a hatékonysága és sokoldalúsága miatt messze túlmutat már a csatatéren, és betört a fontosabb professzionális sportágak edzőtermeibe, mint NBA, NFL, NHL és MLB. A felfüggesztéses tréning gyorsan sarokkövévé vált az élsportolók edzésének az amerikai fociban, baseball-ban, kosárlabdában, jégkorongban, küzdősportokban, triatlonban, golfban, teniszben, síben, snowboard-ban, úszásban, szörfben, motocross-ban és tulajdonképpen minden más sportágban, amit csak el tudunk képzelni. Középiskolai és egyetemi bajnokságokban szereplő csapatok tucatjainak erőléti és kondícionális edzéseinek fő eszköze lett a TRX.

Előnyök minden fittségi szinten

    A felfüggesztéses tréning nem csak az élsportolók számára tartogat előnyöket, hanem mindenkinek, aki biztonságosan és gyorsan szeretné növelni a fittségét. A személyi edzők hamar megszerették a TRX-et és a csoportos órák is országszerte elindultak a fitnesz klubokban. A “celebrity trénerek” is beiktatták a TRX-et a hollywoodi sztárok edzéseibe, látványos eredményekkel. Az idősek wellness programjában is használják. A TRX-szel az idősek képesek szabadon mozogni
az eleséstől való félelem nélkül. A gyógytornászok a rehabilitációban alkalmazzák kórházakban, klinikákon és kiropraktőr rendelőkben. Jelenleg zajló klinikai vizsgálatok igazolják, hogy a legjobb gyógymód az általános ortopédiai betegségekre és sportsérülésekre. Gyakorlatok százai teszik a felfüggesztéses edzést sokoldalú és hatékony edzés módszerré, kortól, nemtől és fittségi szinttől függetlenül, és a TRX szinte bárhol használható. Az összes gyakorlat módosítható és bárki egyéni edzéstervébe beépíthető.


Egyéni edzés                                                                         Csoportos edzés

Egy újfajta edzésmódszertan

    Ami a felfüggesztéses edzést alapvetően egy egyedülálló, modern edzésfajtává teszi, az az egységes, összefüggő, élvonalbeli edzéstechnikákkal körülvett, összegyűjtött és megfelelően módosított legjobb – régi és új – gyakorlatoknak a szisztematikus gyűjteménye. Az edzés egyedülállósága a TRX Suspension Trainer feltalálásából is származik, mely a világ első olyan teljesítményedzés berendezése, amit arra terveztek, hogy a testsúllyal való edzés egész testre kiterjedő gyakorlatainak hihetetlen tárházát biztosítsa. A szabadalmaztatott tervezési sajátságoktól, és évekig tartó gyártási fejlesztésektől zsúfolt TRX-et az emberi testre optimalizálták. Ez lehetővé teszi a felfüggesztéses edzéstechnikák teljes skálájának végrehajtását, bárhol, bármikor és bárki által.

Mi a felfüggesztéses edzés?

    A legegyszerűbben kifejtve a felfüggesztéses edzés egyedülálló edzéstechnikák és gyakorlatok széles skálájára utal; olyan edzésutasításokra és program alapelvekre, melyeket a Fitness Anywhere hozott létre és rendszerezett. Ezek a gyakorlatok abban különböznek a hagyományos gyakorlatoktól, hogy a gyakorlatot végző kezeit vagy lábait egy felfüggesztési pont tartja, miközben testének másik vége a talajjal érintkezik. A TRX-et használva a testsúlynak a kívánt százaléka terheli a megcélzott testzónát, a gyakorlat során pedig ezt a súlyt mozgatjuk. A TRX egypontos rögzítése biztosítja az alátámasztás és a mobilitás ideális keverékét ahhoz, hogy széles körű ellenállást teremtve egyszerre növeljük az erőt, az állóképességet, a koordinációt, a hajlékonyságot, valamint a “core” izmok stabilitását.


Láb felfüggesztés                                                    Kar felfüggesztés

Bármilyen fittségi szinten, bárhol, bármilyen cél elérése érdekében

    Egyetlen eszközzel – mely mindenhol használható és telepíthető – a felfüggesztéses edzés gyakorlatilag végtelen számú gyakorlatát tudod végezni a TRX-szel, bármilyen fitnesz vagy teljesítmény cél elérése érdekében. Mivel a testhelyzet módosításával azonnal alakíthatod az ellenállást, a felfüggesztéses edzés bármely fittségi szinten lévő ember számára biztonságos és hatékony. Többé soha ne hagyj ki egy edzést! A TRX hordozható, megfizethető és sokkal nagyobb funkcionalitást biztosít, mint a drága fitnesz gépek, melyek több ezer dollárba kerülnek. A TRX egyszerű és könnyűsúlyú kivitelezése lehetővé teszi, hogy gyakorlatilag bárhol használhatod: a parkban a boot camp során, a sportpályán, a konditeremben, otthon vagy a hotelszobában utazás közben.

“All core, all the time”

    A gravitációs központod pont a csípőd felett, a test középvonalán helyezkedik el. A testhelyzet megváltoztatása eltolja a gravitációs központod, de a legtöbb mindennapi tevékenység során azért a törzsed határain belül marad. A test izomerőt használ, hogy kontrollálja a gravitációs központját mozgás közben. A felfüggesztéses edzéstechnikákat úgy tervezték, hogy szándékosan elmozdítsák a gravitációs központod, ez pedig minden gyakorlat során aktiválja a core izomzatot. Akár melltől tolást (“Suspended Chest Press”) vagy hátizom (“Row”) gyakorlatot végzel, akár kitörést, atomik fekvőtámaszt, vagy bicepszhajlítást, a teljes core izomzatod valóban funkcionális módon a test stabilizálásával és egyensúlyozásával van elfoglalva. A felfüggesztéses edzés funkcionális gyakorlatokat és dinamikus pozíciókat használva fejleszti a core erőt, sokkal hatékonyabban, mint a hagyományos, talajon hanyattfekve végrehajtott hasizom erősítő gyakorlatok. A kifejezetten hasizmokat célzó intenzív gyakorlatok széles skálája mellett a core izmok erősítése jelen van minden hát-, váll-, mell-, csípő-, és láberősítő gyakorlatnál is. Ezért igaz a TRX-re hogy a stabilizáló izmok mindig dolgoznak (“all core, all the time”).

Képek